Login

De MKB INFRA AanbestedingsAward 2017 is gewonnen door de gemeente Enschede. Deze gemeente is volgens de jury de meest mkb-vriendelijke aanbesteder van infrastructurele werken. De jury ziet bij deze opdrachtgever een grote mate van professionaliteit, vastgelegd in zorgvuldig uitgewerkt en deugdelijk aanbestedings-beleid. Zaken als de toepassing van beginselen van proportionaliteit, nondiscriminatie  en transparantie zijn professioneel bij de opdrachtgever verankerd, waarbij rechtmatigheid en doelmatigheid evenwichtig worden afgewogen.
Er is daadwerkelijk sprake van een level playing field voor mkb en grote bedrijven, zo motiveerde juryvoorzitter Gert Peek de keuze van de jury. De gemeente Enschede ontving de Award 2017 (bronzen beeld met certificaat) vanmiddag uit handen van wethouder Mario Jacobs van de gemeente Tilburg (vorige Award-winnaar) tijdens een MKB INFRA/CROW-bijeenkomst op de InfraTech in Rotterdam.

Contact met de markt
Ook de wijze van ‘contact met de markt’ door kennismakingsgesprekken tussen gemeente en aannemers, wordt door de jury bij Enschede positief beoordeeld. Dit verdient absoluut navolging. Naast professionaliteit en contact met de markt scoort Awardwinnaar Enschede onder meer op de wijze waarop zij kritisch het onderwerp SROI beschouwt en bij deze arbeidsmarkt-problematiek inzet op leerlingen en opleidingsbeleid met perspectieven voor vakbekwaamheid en de arbeidsmarkt. Ook onderkent Enschede dat loten een pijnpunt is voor het mkb en anders moet worden ingevuld. 

Van Liere Van Agteren Peek Amesz500V.l.n.r. wethouder Michiel van Liere – Houten, wethouder Hans van Agteren- Enschede, juryvoorzitter Gert Peek, directie-adviseur Jack Amesz

Level playing field
De jury had naast de gemeente Enschede de gemeenten Den Haag en Houten genomineerd voor de MKB INFRA AanbestedingsAward 2017. Voor de drie genomineerden – dit keer drie gemeenten –  geldt volgens de jury, dat er door hun eigen wijze van toepassing van de aanbestedingsregels een level playing field ontstaat voor het mkb. Hierbij constateert de jury de wil kritisch en zorgvuldig over specifieke aanbestedingsthema’s na te denken en open te staan voor geluiden uit de markt. Voor alle drie genomineerden geldt dat zij de jury – ieder op eigen wijze - hebben weten te overtuigen van het mkb-vriendelijke karakter van hun aanbestedingsbeleid en aantoonbare resultaten en kansen voor het mkb.
Aangezien de genomineerden qua scores zeer dicht op elkaar zaten, heeft de jury nog een laatste ronde ‘theorie en praktijk’ ingelast, waarbij is gekeken naar de verifieerbare toepassing van het aanbestedingsbeleid in de praktijk. Op basis daarvan is Enschede de winnaar geworden.

Goede stappen naar mkb vriendelijker aanbesteden
De jury heeft zich gebogen over inzendingen van een groot aantal aanbestedende diensten. En alhoewel slechts drie kandidaten zijn genomineerd, wil de jury benadrukken dat ook uit de inzendingen van andere opdrachtgevers is gebleken dat goede stappen worden gezet naar een mkb-vriendelijker aanbestedingsbeleid. De jury beschouwt de drie genomineerden als een voorbeeld en inspiratiebron voor andere aanbesteders van infrastructurele werken. De genomineerden ontvingen uit handen van de juryvoorzitter en de voorzitter van MKB INFRA, Philip van Nieuwenhuizen, het certificaat ‘genomineerd voor de MKB INFRA Award’.

Award400

Wethouder Enschede, Hans van Agteren, ontvangt Award van wethouder Tilburg (vorige winnaar) Mario Jacobs onder toeziend oog van Juryvoorzitter Gert Peek en wethouder Michiel van Liere van Houten.

Eerlijke concurrentie
Met de MKB INFRA AanbestedingsAward is destijds ingespeeld op de nieuwe aanbestedingswetgeving, waardoor een gelijk speelveld voor grote en mkb-bedrijven moet ontstaan en eerlijke concurrentie wordt gestimuleerd. De instelling van deze prestigieuze tweejaarlijkse prijs heeft tot doel opdrachtgevers uit overheden en semi-overheden te stimuleren goede voorbeelden van mkb vriendelijk aanbesteden in de grond-, weg- en waterbouw te laten navolgen en daarmee mkb-bedrijven een gelijk speelveld te bieden. Met de prijs hoopt MKB INFRA dat vernieuwende oplossingen worden geïnitieerd en optimale prijs-prestatieverhoudingen worden bereikt, waarmee tevens het maatschappelijk belang wordt gediend. Eerder prijswinnaars waren de  gemeenten Nijmegen, Steenwijkerland en Tilburg.

Jury Award
De jury van de MKB Infra Award is als volgt samengesteld:

  • G.C.J.J. (Gert) Peek, jury-voorzitter, ondernemer en vicevoorzitter MKB INFRA
  • Ing. F. (Frank) van den Hoogen, sr. Adviseur Kosten en Contracten afd. Project-
    management en Ruimtelijke Kwaliteit gemeente Nijmegen  - winnaar 1e MKB INFRA Award
  • Mr. M.A.Th. (Meriam) de Koning, juridisch adviseur bouw- en aanbestedingsrecht
  • Dr. Ir. I.W. (Iman) Koster, directeur CROW
  • Drs. M.H.M. (Maarten) Loeffen, directeur Stadswerk

19 januari 2017

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05