Login

Het kansen bieden aan jongeren of oudere jongeren die tijdelijk de boot hebben gemist en waarvoor in goed Nederlands de term social return on investment is uitgevonden, is een thema van buitengewoon belang. MKB INFRA-voorzitter Daan Stuit stelt in zijn voorjaarsrede tijdens de ledenvergadering er alles aan te willen doen om social return in de bedrijven tot een doorslaand succes te maken, maar dan mag dit niet verworden tot een hype waarbij politici zich haasten er op te scoren.  

Geen quota, wel duidelijkheid
Dit gedrag leidt er toe dat bestekken de neiging vertonen quota te melden van werkloze jongeren die moeten worden ingezet, waarbij niet eens duidelijk is of die gerelateerd zijn aan aan te besteden bedrag of aan loonkosten. Ook betoont de ene opdrachtgever nog meer compassie met de doelgroep dan de andere en dat leidt weer tot verscheidenheid in percentages en aantallen. Dergelijk hype- en haantjesgedrag van opdrachtgevers leidt volgens Stuit tot zoekgedrag van ondernemers om onder de starre regels te kunnen uitkomen.

SPG’s parter voor infrabedrijven bij social return
De  bestaande scholingsinfrastructuur is bij uitstek geschikt om social return in de mkb- bedrijven tot een succes te maken. De SPG’s zijn dé plaatsen voor intake van jongeren, voor scholing en administratieve ondersteuning, ze ontzorgen de individuele bedrijven en vormen een kweekvijver voor talent dat zich via de bewuste bedrijfstrajecten aandient. Samen met de SPG’s zal MKB INFRA het aanbod richting UWV’s en gemeentelijke sociale diensten binnenkort kracht bij zetten, hield Stuit de ledenvergadering voor. Voor de personeelsvoorziening op de langere termijn zijn MKB INFRA bedrijven voor een niet onaanzienlijk deel aangewezen op deze jongeren. Politici zouden er dan ook veel verstandiger aan doen te kijken wat de noden van MKB INFRA-bedrijven zijn en er gezamenlijk aan werken doelen te bereiken. Stimuleren en enthousiasmeren is nog altijd veel effectiever dan starre regeltjes bedenken in bestekken, maar het vereist van de dames en heren politici wel dat ze hun nek uitsteken en niet primair uit zijn op kort eigen gewin, aldus de MKB INFRA-voorzitter.

MKB INFRA behartigt de belangen van kleine en middelgrote aannemingsbedrijven werkzaam in de grond- en waterbouw, wegenbouw, civiele techniek, cultuurtechniek, bronbemaling, kunstwerken en geleidings- en markeerwerken. Korte lijnen binnen de vereniging zorgen voor uw rechtstreekse invloed.  

De Smalle Zijde 20a
3903 LP Veenendaal

Postbus 1085
3900 BB Veenendaal

0318 - 54 49 05